vineri, 25 septembrie 2009

Cuie batute in Sicriu

Sinonim cu "a-ti taia singurel craca de sub picioare" si "a te impusca singur in picior"....acest post e in mare parte destinat barbatilor (hey, nu e nimic rau in a fi citit de femei) deoarece trebuie facuta o clara diferentiere intre modul in care gandeste un barbat si cel in care gandeste o femeie, factorii individualizati pt fiecare din ei care influenteaza implicarea subiectiva intr-o relatie.

Regula de aur : " Barbatii gandesc LOGIC <<->> Femeile gandesc EMOTIV"

Intotdeauna tine aceasta regula in minte, prietene...pe termen lung fie te va scuti de o eventuala dezamagire, fie iti va face viata mai frumoasa daca o aplici corect rationamentelor celor din jur...in tot ce e legat de o despartire relationala, aceasta regula de aur este in mare parte ingrozitorul "cui" batut in propriul sicriu, sau linia de "Start" de unde toate lucrurile o iau la vale.

Scurtam povestea pana la momentul despartirii...poate fi o despartire directa si onesta ("Nu mai am nici un sentiment pt tine" -> cam 2 din 10 cazuri ) sau poate fi o despartire indirecta si urata ("Am nevoie de timp/spatiu doar pt mine" , "am sentimente mixte referitoare la tine si la noi" -> cam 8 din 10 cazuri) ...din acest punct fatal barbatul isi incepe spirala descendenta intr-o lume a durerii...incearca sa aplice modul lui logic de gandire asupra deciziei/comportamentului ei....de cele mai multe ori, primele ganduri care iti trec prin minte sunt : "Cu ce am gresit ? " si " Ce trebuie sa fac pt a repara aceasta situatie ? "

A. "Cu ce am gresit ? "
-ca mentiune, vorbim despre situatii relationale generale, excluzand : ai fost prins inseland sau mintind incercand sa acoperi asa ceva, violenta/injuraturi sau orice alt factor din categoria constrangerilor pshice si fizice.
- I-ai oferit dragostea, respectul, aprecierea si sustinerea ta neconditionata, ca atunci cand ti-era lumea mai draga , din senin (pt tine cel putin) , ea incepe sa se poarte ciudat/absent si tu primesti o puternica (si amplificata in timp) doza zilnica de raceala in privirile, vorbele si comportamentul ei....e doar o chestiune de timp pana inevitabila despartire (directa sau indirecta) se produce, fara drept de apel din partea ta.
-in majoritatea cazurilor, situatia prezentata mai sus are ca factor direct, faptul ca ea nu se mai simte atrasa de tine ...."Te iubeste, dar nu mai e atrasa de tine" - confuza afirmatie, nu ? David. D a spus la un moment dat "Atractia nu este o alegere" , la care eu am adaugat completarea "dragostea este" . Punandu-le cap la cap, obtii o alta regula esentiala a dinamicii sociale :

"Atractia nu este o alegere, dragostea este"

Retine asta, prietene, pt ca in linii mari, acesta este modul in care o femeie gandeste si simte intr-o relatie ;
-ATRACTIA, are ca ingredient catalizator ce ii dicteaza nivelul, EMOTIA - gandeste-te la ea, ca simplul raspuns la intrebarea : "Cum naiba de m-a parasit pt un pierde vara alcoolic si drogat, care este mult sub nivelul meu ?"
-DRAGOSTEA, oricat ne-ar place sa ne balacim intr-o conventie morala stilizata a societatii, este o alegere volitionala calculata, bazata pe previziuni statistice referitoare la cresterea sanselor de supravietuire ale individului (pt definitii mai "poetice", cauta vreun emo-blog siropos...eu tratez doar in realitate cruda). Spus mai direct, ea alege sa te iubeasca, dar atentie ! esti tot timpul sub umbra riscului aparitiei unui alt individ care jucandu'si mai bine cartile pe latura ATRACTIEI, o va lua temporar sau definitiv de langa tine ...ce se intampla atunci ? primesti familiara " Te iubesc atat de mult (in traducere: nu ma mai atragi cu nimic), pot sa jur ca o sa fim impreuna in viitor/esti omul langa care vreau sa imi traiesc viata (in traducere: daca Luceafarul se dovedeste a fi doar o lumanare) dar am nevoie de timp/spatiu doar pentru mine pentru a-mi pune gandurile/sentimentele in ordine" (in traducere: da-te frumusel la o parte baietel, dar nu pleca departe, stai linistit si asteapta-ma cat imi fac moftul cu tipul asta/vad daca se merita sau nu, DAR fii mereu dispus sa te intorci ca o plasa de siguranta/alegerea second hand, in cazul in care lucrurile nu merg bine PENTRU MINE)

-revenind la intrebarea initiala : primul lucru pe care l-ai facut gresit a fost sa te indepartezi treptat de personajul de care s-a simtit atrasa la inceput ...da, ai facut asta deschizandu-te din ce in ce mai mult catre ea, modelandu-ti personalitatea dupa a ei spre binele suprem al cuplului (" Uauuu, iti dai seama ce superb e ca aveam aproape aceleasi gusturi in absolut orice ? E un semn clar ca suntem facuti unul pt celalalt" - gresit puiule...o greseala fatala din care cu greu mai iesi, dar am alt post pt asta ), facand nenumarate compromisuri prin care voluntar te-ai plasat intr-o pozitie dominata in timp ce ai ridicat-o pe un pedestal -> in timp, ti-ai pierdut individualitatea ca personaj atragator transformandu-te in "iubitul perfect"....in caz ca nu ai prins rationamentul ...nu de domnul "iubit perfect" s-a simtit atrasa la inceputul relatiei, el este "perfect" doar pe planul "dragostei" , pe planul "atractiei" dand dovada de o plictisitoare si previzibila monotonie.
-a doua mare greseala facuta a fost sa acorzi mult prea mult credit cuvintelor ei. Regula de aur : "Intotdeauna judeca o femeie dupa actiunile ei, nu dupa cuvintele ei" (stiu, se aplica si barbatilor cam in aceasi masura)
-a treia, si regina tuturor greselilor facute, a fost sa incerci sa aplici logica si modul tau de gandire, aspura TUTUROR faptelor/vorbelor ei , de-a lungul relatiei care te-a facut praf in momentul de fata ( rationamente tip : "i-am zis ca o iubesc -> a zis ca ma iubeste = totul e batut in cuie ; i-am oferit tot ce a cerut si am facut tot ce a dorit -> nu are nici un motiv sa plece vreodata" ), ba mai grav, ai luat si totul ca fiind bun stabilit....retine de la mine, a "cuceri" femeia pe care o doresti e o simpla bataie in palme....a o tine langa tine? abia aici incepe adevarata munca.

B. "Ce trebuie sa fac pt a repara aceasta situatie ?"
-in aceasta punct, Logica devine soarele in jurul caruia graviteaza toate deciziile si actiunile pe care le intreprinzi ...intr-o prima etapa vei incerca sa rationalizezi toate cuvintele spuse de ea (e nostim cum in situatii de astea, tot ce ai retinut tu ca fiind "cele mai frumoase declaratii" atat din partea ta cat si din partea ei....sunt primele care zboara pe geam) dar te vei lovi in mod repetat de un zid ...e si normal , aplici si interpretezi prin logica ceva dictat de emotii si te astepti sa rezulte ceva coerent ? un exemplu fatal poate fi :
*florile au facut-o mereu fericita ? logica spune sa-i duci flori pt a obtine acelasi rezultat - classica imagine hollywoodiana cu un actor jumate gay, inlacrimat si cu un buchet imens de flori in mana, sunand la usa iubitei ce l-a flitat ca asa dicta scenariul ....mai sa fie, ea ii sare in brate uitand totul si devin fericiti pana cand filmul ti-o taie cu "The End" si te ridici alene injurand banii dati pe bilet sau timpul pierdut (asta era reactia tipic masculina, cea feminina find a da fuga repede acasa sa-i scoata ochii prietenului ca nu'i aduce flori ....si nu e inlacrimat.....si nu e putin gay). In viata reala, partea asta cu florile te cam lasa cu buza umflata in astfel de momente, sau mai grav, chiar retaliaza asupra ta fiind interpretata ca tentativa ieftina de manipulare.
*per total logica iti dicteaza sa iei frumusel retrospectiv, toate dorintele ei lasate ne-implinite in timpul relatiei (o fi asta cauza, gandesti) si sa exagerezi in mod frapant in a i le indeplini acum, pe ultima suta de metri....nu va merge prietene....esti in nisip miscator...cu cat te misti mai tare, cu atat te scufunzi mai adanc...nu ai ghicit de ce ? tocmai pentru ca te cimentezi in pozitia submisiva (dominata) in care erai si inainte de a te parasi, dar mai grav, pozitie care e mult prea departe de pozitia dominaNta si atragatoare in care erai la inceput .

Care e calea cea mai echitabila de a iesi dintr-o despartire ? cea a regulei "No Contact" ("Fara Contact")....iti stabilesti singurel un termen in care vei evita orice contact cu respectiva, termen in care te vei concentra exclusiv asupra persoanei si existentei tale. Suna frumos in teorie....practica e o adevarata si necrutatoare batalie intre nopti nedormite, ganduri negre legate de ea in bratele altuia, si instincte subite de a o vedea/suna/trimite mesaje....mai grav e cand nici respectiva nu chiar "doreste" sa te lase in pace si te mai cauta pentru a te tine in preajma pt zile negre (alt post, mult mai explicit).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu